Ook wij missen wel eens wat. Zag u iets in de krant dat hier niet vermeld wordt? Mail ons op crd@telfort.nl 

 
AD 25-11-'09
 
Rijnpost (18-11-'09, pag. 43)                                              

Davidsstraat bezorgd over bouwplannen

VEENENDAAL - Een aantal bewoners van de Davidsstraat maakt zich ernstig zorgen over de plannen om op het terrein achter hun woningen te gaan bouwen. Het college wil onder voorwaarden medewerking verlenen aan het bouwplan voor de locatie Panhuis 4. Het plan voorziet in de bouw van 14 rijwoningen, 24 appartementen en dienstverlening. De ruimte met dienstverlening en 6 appar-
tementen is gelegen aan het Panhuis. De andere woningen zijn gelegen op het terrein daar-
achter, tegen de Boxal en tussen de Dahliastraat en Davidsstraat.

De bewoners keren zich niet tegen bebouwing van het terrein achter hun woningen, maar zijn
van mening dat de schaal en omvang niet passend zijn in het karakter van hun wijk. Ook de
bodemverontreiniging, die zich uitstrekt tot in hun achtertuinen en verder, is een punt van grote
zorg.

Dat laat de fractie van de CU weten in een aantal vragen aan B&W. Bij herontwikkeling van het Boxal-terrein is uitgegaan van (merendeels) grondgebonden woningen. In de plannen voor de naastgelegen
locatie Panhuis 4 wordt uitgegaan van 14 grondgebonden woningen en 24 appartementen.

''Deelt u ons standpunt dat deze hoeveelheid appartementen en de daarbij horende omvang niet passend zijn in deze omgeving?

Deelt u ons standpunt dat in het licht van het huidige economische tij en het (te) grote aanbod van appartementen op onze woningmarkt, de voorgenomen realisatie van 24 appartementen niet wenselijk is?'' ,zo wil de CU weten.

In de voorliggende plannen krijgen bewoners te maken met een 10.75 meter hoge ‘blinde’ muur
op slechts enkele meters vanaf hun perceelgrens. Behalve dat dit bepaald geen fraai uitzicht is,
heeft zo’n hoge muur gevolgen voor het aantal zonuren in hun tuin en woning, aldus de CU.

''Heeft u dit aspect onderzocht en meegewogen in uw besluitvorming?

Al vele jaren is bekend dat het terrein zeer ernstig verontreinigd is. Een onderzoek uit 1993 zou hebben aangetoond dat de hoeveelheid verontreinigde stoffen in het grondwater de wettelijk toegestane waarden vele malen overschrijdt. Door uitspoeling heeft de verontreiniging zich mogelijk tot in de verre omgeving verspreid.

''Bewoners van de Davidsstraat maken zich zorgen over de risico’s voor hun gezondheid. Is de om-
vang van de grondwaterveront reiniging bij u bekend?''

De fractie juicht de herontwikkeling van de locatie Panhuis 4 toe. Hierdoor wordt het historische lint van de Zandstraat hersteld en wordt het achtergelegen gebied met leegstaande bedrijfspanden  getransformeerd tot woningbouw.

 

 

Veenendaalse Krant30-9-2009 Pagina 3 

 



Uitgebreid bodemonderzoek Zorgen om ontsluiting

via Dahliastraat

VEENENDAAL - Er wordt door een onafhankelijk bureau een uitgebreid bodemonderzoek uitgevoerd aan het Panhuis. Dat werd namens de projectontwikkelaar maandagavond gezegd tijdens een informatiebijeenkomst in restaurant De Goudreinet.

door Gerard van Wijk

 

Bekend is dat in deze omgeving al over langere tijd sprake is van ernstige verontreiniging. De kwestie is actueel omdat er plannen zijn voor een herbestemming van Panhuis 4 met een achterliggend perceel tot aan de Boxal.

Een veertigtal omwonenden, van zowel het Panhuis als de Dahliastraat en de Davidsstraat, hoorden projectontwikkelaar en architect zeggen dat het gaat om een ,,vrij complex stukje inbreiding.” Negen plannen voor dit gebied heeft de projectontwikkelaar in de loop van de tijd aan de gemeente voorgelegd. Op elk plan moesten wijzigingen worden aangebracht en nu is er ,,een mooi plan ontwikkeld met een win-win situatie.” Het bouwproject voorziet in 38 wooneenheden, namelijk 14 tussenwoningen, negen maisonettewoningen, negen woonstudio’s aan een binnenstraat met een ontsluiting via de Dahliastraat en zes woonstudio’s met een ontsluiting op het Panhuis, alsmede twee ruimten voor dienstverlening.

Na een globale presentatie werd aan drie tafels verder gediscussieerd: één tafel voor bewoners van de Dahliastraat, één voor bewoners van de Davidsstraat en één voor omwonenden van het Panhuis en andere geïnteresseerden. Opmerkelijk was de geringe aanwezigheid van bewoners van de Davidsstraat, waar door Rudy Veldwijk een comité is opgericht dat ageert tegen het bouwplan. Onder meer omdat met name drie woningen op drie meter van hun achtertuin tegen een 10,75 meter hoge bebouwing gaan opkijken. ,,Een stukje privacy gaat verloren en we krijgen minder lichtinval”, aldus een bewoner van de Davidsstraat. Van de kant van de projectontwikkelaar werd opgemerkt dat we hier wel te doen hebben met achtertuinen van 19 tot 22 meter en dat ,,is groot voor Veense begrippen.” De projectontwikkelaar denkt dat er sprake is van een redelijke afstand.

De bewoners van de Dahliastraat vragen zich af hoe het moet met de ontsluiting van de binnenstraat en het parkeren. ,,De meeste huishoudens hebben twee auto’s.” Dus komen er zo’n zeventig auto’s bij die ook gebruik moeten maken van de Dahliastraat en het is ,,nu al haast onmogelijk om op het Panhuis te komen.” Alle vragenstellers krijgen binnen drie weken antwoord, verzekerde de projectontwikkelaar. De gemeente heeft inmiddels ingestemd met een principeverzoek tot herbestemming, de bouwvergunning moet nog worden aangevraagd. De meeluisterende wethouder Cees Sanders liet weten dat er nog allerlei beslismomenten komen waarop omwonenden kunnen inspreken en reageren. 

 

 



Leuk detail is dat mw. van Mourik zelf een tuin van meer dan 30 meter lang en 25 meter breed heeft. Dat is bijna net zo groot als de tuin van haar buurman wethouder van Maanen van financien!

Ook wordt er daar aan de Waterschans niet hoger dan 6 meter gebouwd.

Daarnaast weigerde mw. van Mourik pertinent om de door haar gif verontreinigde tuinen aan de Davidsstraat in het "grootschalig onderzoek" op te nemen. Een erg beperkt onderzoek dus.

Betreurenswaardig dat deze 'wassen neus' als zoiets moois afgeschilderd wordt...

 

Veenendaalse krant 19-8-2009 ingezonden brief

‘Onbetrouwbare overheid’

VEENENDAAL -    De ingezonden brief van dr.J.Schilperoort, in de Veenendaalse Krant van 5 augustus 2009, heb ik gelezen. De stelling, dat mensen de politiek niet meer vertrouwen, kan ik uit eigen ervaring volledig onderschrijven.

Ambtenaren, van hoog tot laag, ontkennen klachten. Door de Nationale ombudsman ben ik enkele malen in het gelijk gesteld en ook door de rechtbank. In 2007 schreef ik de Ombudsman, dat ik niet meer naar hoorzittingen van de gemeente zou gaan, omdat ik geen enkel vertrouwen meer had in de gemeente. Ik wilde alleen nog schriftelijke afhandelingen. Nadat ik bij de Ombudsman had geklaagd, volgden pesterijen van de gemeente. Klachten werden niet of slecht behandeld, er werd niet gereageerd op brieven, er werd gesteld dat er (niet bestaande) afspraken zouden zijn. Van wel bestaande afspraken moest de rechter er aan te pas komen om die af te dwingen. Toen men verloren had, trok men de afspraak voor de toekomst in. Toen de gemeente in het nauw kwam, schreef men (tot tweemaal, in twee zaken) stukken te zijn kwijtgeraakt. Ik had ontvangstbevestigingen, dat die ingeleverd waren. Dat de (gemeentelijke) overheid ‘onbetrouwbaar’ is, is nog zacht uitgedrukt! Enige tijd geleden hoorde ik een deskundige op de radio, die zei, dat ambtenaren vaak vergeten dat zij er voor de burger zijn.

J. Hollander, Veenendaal

 

 

 

 


Veenendaalse Krant5-8-2009 Pag. 5 ingezonden brief

Blaffende wethouder

VEENENDAAL - ‘Wethouder is het echt zat’ kopt de Veenendaalse Krant van woensdag 29 juli 2009. Volgens wethouder Cees Sanders mag iedereen bezwaar maken tegen allerlei bouwplannen, maar het gaat te ver wanneer mensen suggereren ,,dat college en ambtenaren willens en wetens en vooringenomen te werk gaan met als bedoeling de bezwaarmakende burger buiten spel te zetten.” En dat gebeurt regelmatig volgens het artikel.

De teneur van het artikel is: wij zijn op het gemeentehuis ter goeder trouw. En dit is het nu precies waar het om gaat, geachte wethouder. Het vertrouwen in de politiek is zover gedaald dat de mensen de politiek helemaal niet meer vertrouwen! Ook de politici worden niet vertrouwd. De uitslag van de Europese verkiezingen heeft het weer eens bevestigd: de onvrede in ons land is groot en groeit nog steeds. Ik neem aan dat de heer Sanders zijn oren ook wel eens te luisteren legt of met mensen in gesprek gaat. Hij moet dan toch ook vast stellen: het vertrouwen in de politiek is bijna nul procent. Ik kan met mensen meevoelen die zeggen dat de overheid ‘onbetrouwbaar is’!

Wat te doen? Het is in de eerste plaats zeer onverstandig vanuit een ivoren toren alweer de schuld bij de mensen te leggen. Voelt de heer Sanders zich aangesproken om zo te reageren? Is er toch iets van waar dat burgers buitenspel worden gezet? Ga met mensen in gesprek en loop met mensen niet één mijl maar zeven mijl samen op. Steeds weer uitleggen en luisteren. Vooral luisteren naar de onvrede. De mensen laten zeggen wat ze zeggen willen.

In de tweede plaats: neem mensen serieus die zeggen dat een overheid ‘onbetrouwbaar is’. Waarom vinden ze dat? In de derde plaats: ook politici moeten zeer goed op de hoogte zijn wat grondregels voor communicatie zijn. Enzovoort. Ik vrees dat we volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen meer weten.

Dr. J. Schilperoort

Veenendaal 


Veenendaalse Krant 5-8-2009 Pag. 3 
Onenigheid bouwplan blijft ‘Wij verdwijnen in langdurige schaduw’
‘Wij verdwijnen in langdurige schaduw’ 
VEENENDAAL - Het college moet te zijner tijd beslissen of een nog aan te vragen bouwvergunning voor nieuwbouw aan het Panhuis 4 wordt verstrekt. Projectontwikkelaar Frank van Woerden en bewoners van de achterliggende Davidsstraat zijn het niet eens over de plannen. Onlangs ging het college akkoord met een principeverzoek. 

 

Maar een principeverzoek betekent niet automatisch dat ook de bouwvergunning wordt verleend. Enige weken geleden deden de bewoners van de Davidsstraat, die zich hebben verenigd in een comité rijksmonumenten, hun beklag over de voorgenomen bouw van 14 grondgebonden woningen, 24 appartementen en een ruimte voor dienstverlening. Daarop nam de projectontwikkelaar contact op met het comité en er volgde een gesprek met Rudy Veldwijk als vertegenwoordiger ervan.

Volgens de projectontwikkelaar heeft hij een goed en duidelijk gesprek gehad met de contactpersoon namens de bewoners van de Davidsstraat. Van Woerden had het idee dat Veldwijk tevreden is weggegaan nu hij ,,de echte plannen heeft gezien.” De tekening die Veldwijk te zien kreeg week af van die hij op het gemeentehuis had gezien. Volgens de projectontwikkelaar klopte de door de bewoners van de Davidsstraat genoemde perceelsgrootte (80 bij 55) niet en moet daar 1300 vierkante meter bij worden geteld. In zijn visie is er ook geen sprake van een muur van bijna 11 meter en ook niet van een blinde muur. De gemeente heeft er volgens Van Woerden ,,alles aan gedaan om de buurt meerwaarde te geven en de huidige omgeving te beschermen tegen rare of onverantwoordelijke bebouwing.”

Passend plan

Veldwijk van het comité rijksmonumenten ziet dat anders. ,,Wij hebben op zich geen bezwaren tegen bebouwing, maar dan moet het wel een passend plan zijn en dat is dit niet. En ik ben geenszins tevreden vertrokken na het gesprek met de projectontwikkelaar. De aanvankelijk door ons geschatte perceelsgrootte blijkt een te magere schatting, dat is waar. Maar dat doet aan onze bezwaren niets af. Verder is de enige toezegging die hij heeft gedaan dat hij de architect nog zal laten bekijken in hoeverre wij door schaduw overvallen worden (EDIT: zie HIER voor het volslagen gestoorde antwoord). Feit blijft dat wij op twee meter van onze achtertuinen een 10,75 meter hoog gebouw krijgen, waardoor licht en lucht verdwijnt. Onze huizen blijven duistere holen, ongeschikt voor onze kinderen.”

Veldwijk heeft ook het comité dat op zaterdag 12 september de monumentendag organiseert (de woningen in de Davidsstraat zijn één groot rijksmonument) laten weten wat er speelt rond de bouwplannen. ,,Wij worden op monumentendag in het zonnetje gezet om kort daarna in een langdurige schaduw te verdwijnen.”




Veenendaalse Krant 29-7-2009 Pag. 3

Wethouder is het ‘echt zat’‘Bezwaar maken prima, verdacht maken niet’

VEENENDAAL - Wethouder Cees Sanders (Ruimtelijke ordening, PvdA) bijt fel van zich af. ,,Ik ben het echt zat dat mensen bij aangekondigde bouwplannen suggereren dat wij op het gemeentehuis onder één hoedje spelen met projectontwikkelaars en bewoners om de tuin leiden. Met enige regelmaat komen dit soort verdachtmakingen in de publiciteit en in veel gevallen kennen mensen de procedure niet en hebben ze zich onvoldoende op de hoogte gesteld.”

 

Collega wethouder Wim van Maanen (Volkshuisvesting, VVD) valt Sanders bij. Bezwaren van omwonenden horen tot het vaste patroon bij ieder bouwplan in de bewoonde omgeving. Dat mag ook en daar zijn kanalen voor. De burger kan tegen ieder besluit van de overheid in verweer komen. Tot de rechter en de Raad van State aan toe. Maar Sanders en Van Maanen vinden dat bewoners hun boekje te buiten gaan wanneer ze suggereren dat college en ambtenaren willens en wetens en vooringenomen te werk gaan met als bedoeling de bezwaarmakende burger buiten spel te zetten. ,,Dat probeer je niet eens”, zegt Sanders.

Recent spelen weer twee zaken waarbij bewoners de lokale overheid in het verdachtenbankje zetten. Het gaat in beide gevallen om een principeverzoek tot bouw van appartementen. Aan de Nieuweweg, vlakbij molen De Vriendschap, gaf het college vorig jaar geen toestemming voor de bouw van een appartementengebouw omdat dit consequenties kon hebben voor de windvang van de molen. Nu is het college akkoord gegaan met een principeverzoek voor appartementen aan dezelfde weg. ,,Wederom een hoog appartementengebouw, maar dan 50 meter verderop. En weer valt de bekendmaking ervan in de vakantieperiode, wellicht omdat ze hopen dat er dan minder mensen reageren?”, vraagt een woordvoerder zich namens omwonenden af.

Deze suggestie vinden de wethouders boosaardig. De omwonenden vinden het ook vreemd dat de projectontwikkelaar al woningen heeft verkocht terwijl er nog geen bouwvergunning is verstrekt. Dat is helemaal niet vreemd, legt Sanders uit. ,,Overal waar wordt gebouwd gaan projectontwikkelaars pas bouwen als een bepaald percentage van de woningen is verkocht.” Over de hoogte zegt hij: ,,Drie woonlagen, 9 tot 9,50 meter hoog, valt binnen het bestemmingsplan.”

Aan het Panhuis heeft een projectontwikkelaar plannen waarmee bewoners van de achterliggende Davidsstraat niet gelukkig zijn. De bewoners, die zich hebben verenigd in een comité, vinden dat het college, door akkoord te gaan met het principeverzoek van de projectontwikkelaar, in strijd handelt met de recent door de raad goedgekeurde structuurvisie 2025. Zij spreken van het zoveelste voorbeeld van een ‘onbetrouwbare overheid’1, maar ook deze uitspraak verwijzen de wethouders naar de schroothoop . 

1 Edit CRD: Dit is door ons nergens uitgesproken !  Overigens behoren bezwaren ten aanzien van de ontsiering en beperking in functionaliteit van rijksmonumenten (Davidsstraat én 'De Vriendschap') niet " tot het vaste patroon bij ieder bouwplan in de bewoonde omgeving".

 



Veenendaalse Krant 29-7-2009 Pag. 3
Poll: ‘Davidsstraat moet beschermd worden’

VEENENDAAL - Een ruime meerderheid van de stemmers op de poll van www.veenendaalsekrant.nl vindt dat de Davidsstraat beschermd moet worden tegen nieuwbouw in de buurt. In totaal heeft 59,2 procent van de 120 stemmers deze mening. Bewoners vinden dat door nieuwbouw aan het Panhuis het historische karakter van de Davidsstraat wordt aangetast.

Deze week een nieuwe stelling op de website van Veenendaalse Krant, naar aanleiding van het onderhoud in het zwembad: ‘Onderhoud aan wedstrijdbad De Vallei kan best in schoolvakantie’. Ook stemmen? Ga naar www.veenendaalsekrant.nl

 

Veenendaalse Krant  22-7-2009 Pag. 3 

‘Berlijnse muur’ nekt monumenten

Comité wil bescherming Davidsstraat
 Berlin  Davidsstraat

VEENENDAAL - Het voornemen van een projectontwikkelaar om het perceel Panhuis 4 te ontwikkelen heeft geleid tot de oprichting van een Comité Rijksmonumenten Davidsstraat. In een principeverzoek aan de gemeente wordt, op de plek waar voorheen een autobedrijf was gevestigd, gedacht aan de bouw van 14 grondgebonden woningen, 24 appartementen en een ruimte voor dienstverlening.  

Namens tientallen bewoners van de achtergelegen Davidsstraat (één groot rijksmonument) laat Rudy Veldwijk weten dat zij erop vertrouwen dat het college geen bouwvergunning zal afgeven. Immers, de leefbaarheid van de bewoners van de Davidsstraat wordt bij realisering van de plannen ernstig aangetast. Zoveel woningen en appartementen op een stuk grond van 80 bij 55 meter zal leiden tot een bouwhoogte van elf meter en dat is meer dan de gemeente zelf wenselijk acht, zoals beschreven in de onlangs gepresenteerde structuurvisie 2025.

,,De muur van elf meter moet een blinde muur worden opdat hij op twee meter geplaatst kan worden van de erfscheiding van de rijksmonumenten aan de Davidsstraat. Waarmee de toch al donkere en vochtige woningen aan die straat het middag- en avondzonlicht wordt ontnomen.” Kortom, de bewoners van de Davidsstraat zien deze ‘Berlijnse muur’ niet zitten. Het ontneemt de bewoners lucht en licht.

De tot het comité behorende bewoners begrijpen ook niet waarom de planvorming aan het Panhuis zo indruist tegen de in de structuurvisie beschreven gewenste ontwikkeling van woonwijken. Er wordt gerept van een zichtbare en sterke historische identiteit, van woongebieden met eigen karakters, van een groene stad en van aantrekkelijke woonwijken. Daar past naar het oordeel van de bewoners van de Davidsstraat de planvorming aan het Panhuis niet in. ,,Het ziet er in de structuurvisie zo mooi uit. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de bewoonde omgeving, lieflijke laagbouw die de schoonheid van het erfgoed niet ontsiert, maar haar veeleer lijkt te benadrukken.”

Met de in de structuurvisie neergelegde bepalingen voor wat betreft bouwhoogten heeft het comité geen moeite. Twee bouwlagen met kap of drie bouwlagen. Dat komt in de wijk ‘t Hoorntje, waartoe de Davidsstraat behoort, neer op een goothoogte van maximaal zes meter en een nokhoogte van acht meter, maximaal tien meter. Daar wordt in de plannen voor het Panhuis van afgeweken. ,,Het gebrek aan geloofwaardigheid is problematisch voor overheden. Mooie beloften en voornemens, veel geblaat en weinig wol”, aldus Veldwijk. In dit geval wordt gehoopt dat de lokale overheid geloofwaardig zal zijn en de eigen actuele structuurvisie geen geweld zal aandoen. ,,Omwille van de leefbaarheid van de bewoners van de Davidsstraat.” 



 

Next

 

Free Web Hosting